Jos Verwiel werd geboren op 29 september 1954 te Vught. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving s`Hertogenbosch van 1973 tot 1979. Hij woonde en werkte vanaf 1994 tot 2007 in Porto Heli Griekenland en is vanaf 2007 woonachtig in Breda.

Jos Verwiel ontdekte als zeezeiler de Mediterrane wereld. Na een periode in Spanje en Turkije vestigde hij zich uiteindelijk in Griekenland op de Peloponnese. Hij vond er een overvloed aan inspiratie waarbij het heldere licht van de Egeïsche Zee aanleiding werd tot zijn huidige intens kleurrijke doeken. Niet de naturalistische weergave doch een verwerking van indrukken in autonome abstract beelden. 

Zijn ontwerpen zijn eenvoudig, de verwerking is echter complex. Collagetechnieken leiden tot een gelaagde opbouw waarbij hij als een archeoloog zijn vormen begraaft en weer opneemt in de verf van het doek, als waren het sporen van onze hedendaagse cultuur. 

Het contrast tussen de monumentale compositie met mathematische vlakken en de grillige amorfe detaillering in glazuurachtige heldere kleuren maakt dit werk uniek. In deze hedendaagse iconen jongleert Verwiel met de beperkingen van het platte vlak. Soms toont hij de suggestie van ruimte, door middel van fysieke gestalten in een eigenaardig perspectief, gecomprimeerd of uitgestrekt op zijn grote doeken. 

Jos Verwiel studeerde aan de kunstacademies in Tilburg en ’s Hertogenbosch, maakte studiereizen naar Engeland, Canada, Verenigde Staten, Mexico, Spanje en Marokko, kreeg Rijkssubsidies voor diverse projecten, vervulde docentschappen op Nederlandse kunstacademies, hield exposities en nam deel aan kunstmanifestaties in vele galeries en musea in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Griekenland. Door particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen werden opdrachten gegeven en werken aangekocht. Artikelen van zijn werk verschenen in diverse kunstrubrieken, in kranten, boeken en tijdschriften.

 

Jos Verwiel

Alle werken van Jos Verwiel

Stijl

  • Show value(s)

Toont alle 3 resultaten